Wielkanocne warsztaty rękodzieła artystycznego

W dniu 15 marca 2021r. w Stowarzyszeniu „ART-ECO plus” z siedzibą w Siewierzu prowadzone były wielkanocne warsztaty rękodzieła artystycznego. W spotkaniu wzięli udział członkowie w/w Stowarzyszenia oraz mieszkańcy Siewierza i okolic, których interesuje tradycyjne rzemiosło i chcieliby się nauczyć wykonywać dekoracji i ozdób wielkanocnych. Było gwarnie i radośnie. Podczas zajęć uczestnicy warsztatów wykonywali dekoracje wielkanocne wykorzystując technikę ozdabiania metodą decoupage. Dodatkowo do tworzenia dekoracji wielkanocnych zastosowano metodę sznurkową, dekorowanie gipiurą, koronką, wstążkami, upiększeniem koralikami, cekinami, słomką oraz piórkami. Do wykonywania w/w kompozycji wykorzystywano m.in.: słoiczki po posiłkach dla niemowląt, koszyczki po pasztetach, suszone polne kwiaty, nadając tym przedmiotom drugie życie. Wszyscy uczestnicy zadeklarowali dalszą chęć pielęgnowania pasji rękodzieła.